La revista valenciana ‘Lletres valencianes’, publicada por la Consellería de Cultura de la Generalitat Valenciana, ha recomendado el libro ‘Valencia C.F. Xé que bo’ en su última publicación. El artículo es de Agustí Hernàndez Dolz y os lo copio a continuación:
Estem davant d’una obra que ens acosta a la història del València C.F. a través d’un còmic. Replega vora mig centenar d’escenes de la vida del club que van des de la seua fundació fins al moment actual. Un treball adreçat als més joves, però que també pot ser per a uns altres públics.
Valencia C.F. Xe Que Bo és un còmic que servirà a l’aficionat d’a peu per a conéixer més i millor l’ahir i el hui del seu club. Unes pàgines on es detallen els principals fets de la trajectòria de l’entitat, especialment els més positius. Tot i que el títol no és ortogràficamente correcte, el contingut s’adapta a ell. El títol o està en castellà, o en valencià, i per tant s’hauria d’accentuar o no, a més que cal un signe d’exclamació final.
L’obra relata, fins i tot en to èpic en alguns moments, les principals gestes del club en els seus primers 90 anys d’existència, des que el 18 de març de 1919 s’aprovaren els estatuts del Valencia Foot-ball Club, en vespra de Sant Josep. El primer partit va ser en maig d’eixe mateix any.
El títol d’alguns dels capítols ens il•lustra sobre el contingut: «El primer partido del Valencia», «Algirós», «Algo más que un club», «Manos arriba, esto es un atraco», «La primera final de Copa», «El Valencia más internacional», «El final de la década eléctrica» o «La liga de la riada», entre d’altres.
La lectura es fa agradable, sobretot si t’agrada el futbol. Veure la diferent indumentaria que tenien els jugadors al principi, que les copes eren donades per l’ajuntament, la ubicació del primer estadi, els fitxatxes que es dugueren a terme, i tota l’evolució politicosocial de la part gestora del club pot inclús acostarnos a un temps molt diferent a hui. El llibre-còmic és de format gran, concretament 27 per 22,5 centímetres, quasi quadrat, i la coberta i totes les pàgines són amb fons de color negre.
Consta de tapa dura i noranta-tres pàgines. Pel que fa al text, és en lletra blanca, de cos un poc massa menut. Les il•lustracions, per la seua banda, ocupen la majoria de l’espai de cada doble pàgina, aproximadament el huitanta per cent, de forma que el text és molt
poc significatiu respecte a la il•lustració. Estem parlant, per tant, d’un llibre que s’ha concebut fonamentalment per a ser vist. I concebut com un còmic, el seu públic potencial és un públic jove. En la part final, i després dels capítols de glòria més recents del València C.F., hi ha una bibliografia bàsica formada únicament per tres obres, a les quals es pot remetre aquell interessat en la història del club que vulga aprofundir en qualsevol dels aspectes que ací es describen breument.
El treball acosta la història del club, i fins i tot pot servir com una lectura de classe. Al capdavall, és una publicació oficial del València C.F. que no aporta gran cosa, però que intenta cobrir un buit important: crear una línia oficial de llibres dedicats al club, i adreçat a un públic determinat. També naix d’una necessitat: continuar omplint espai als mitjans de comunicació. Allò que en 1919 no ocupava a penes espai en els diaris, el València C.F., hui ja ha superat de bon tros les corregudes de bous com a competidor.
Fragmentos traducidos:
La obra relata, incluso en un tono épico, las gestas principales del club en sus primeros 90 años de existencia.
La lectura se hace agradable, sobre todo si te gusta el fútbol.
El trabajo acerca la historia del club, incluso puede servir de lectura en clase.
¡¡Pues nada, ya sabéis, el ‘Xé que bo’ es uno de esos libros que si te gusta el buen fútbol y, sobre todo, el Valencia C.F. debe de estar en la estantería de tu casa, para que lo disfruten los más jóvenes y los mayores!! ¡¡No lo dejes pasar porque es una recomendación de la Generalitat Valenciana!!
Para comprar el 'Xe que bo', pincha aquí.
4 comentarios:
ENHORABUENA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ese libro (que por cierto aquí in London lo tengo) tendrá un largo recorrido. Fijo.
eu! Enhorabuena, últimamente tienes el don de la multiplicidad.
Gracias, colegas.
Publicar un comentario